Friday, May 28, 2010

Nasyid Ihtifal

ilmu....


ana suka nak bercakap tentang ilmu je skang ni, sebab secara kebetulan pada ana tapi mmg itu yang Allah aturkan pun. Ana byk mendengar tentang pentingnya ilmu.

mula2 pg ahad, dalam usrah keluarga, baba menyebutkan kepentingan menuntut ilmu untuk membantu kita beriman kepada Rukun Iman dengan lebih sempurna. sesudah usrah, kami yang perempuan ke kuliyyah muslimah di surau annur. juga di sebut ttg ilmu.

ok, skit ana nak kongsi ttg apa yg ana dapat

Tujuan kita menuntut ilmu
  1. mengesahkan amalan kita. dari ibnu Ruslan, "setiap amalan tanpa ilmu adalah ditolak".
  2. menyahkan elemen yang tak baik (selalu muhasabah diri dgn adanya ilmu)
  3. mengenali hak kita (hak sbg hamba, hak sbg manusia,hak sbg anak...dll) Jika kita mengikut je tanpa ada ilmu dalam sesuatu itu akan sesat...ada citer cth...beruang dan kucing...(nak dgr citer kena YM ngn ana)
  4. meringkaskan kehidupan (mcm cth dalam post ana bertajuk Islam itu mudah tp kita yang complicatedkan)

Kat sini ana sertakan lirik nasyid CAHAYA ILMU..yang dinasyidkan oleh pelajar2 ana semasa majlis ihtifal dalam post ana yg bertajuk Nasyid Ihtifal. Ana mmg suka lagu ni..suma lgu yg dorang nasyid la ana suka.hehehe..


Ilmu ibarat cahaya

menuntutnya satu ibadah

begitulah kata pujangga

jadikannya sebagai teman

Ilmu itu satu tuntutan

Suruhan dari Ilahi

jagailah wahai teman

moga hidup dirahmati

Tanpa ilmu umat binasa

Pesanan Rasulullah pada umatnya

Sayangilah ilmu di dunia fana

sebagai jambatan menuju ke syurga

Marilah menuju kecemerlangan

Jangan diendahkan sebarang tomahan

untuk menjadi umat cemerlang

kukuhkan semangat perjuangan Islam

Bersihkan jiwa ikhlaskan hati

Penuhkan ilmu penguat jiwa

Membentuk peribadi mulia

Bangkitlah Islam menuju kejayaan

jangan endahkan sebarang tomahan

Untuk menjadi umat yang cemerlang

kukuhkan semangat perjuangan Islam

Supaya tidak menyesal kemudian



ilmu+amal=iman

berjanji ngn nadh, nak kongsi apa yang ana dapat masa kuliyyah agama di ofis ana ari tu.Erm.. tp tak byk laa. ana ni nak luahkan blk apa yg usta tu citer mcm dah lari la..

Ermm..menyentuh soal Al-Quran dan ilmu Tauhid.

Allah SWT menyebut dalam Al-Quran bahawa antara sifat mukmin yang hakiki ialah yang bertambah imannya jika kepadanya dibacakan ayat-ayat Allah

"sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang apabila disebut nama Allah maka gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kpd mereka ayat-ayatNya nescaya bertambah-tambahlah iman mereka(kerananya) dan kpd tuhanlah mereka berserah diri(bertawakal)" Al-Anfal 8:2

Jadi di sini dapat disimpulkan orang yang gerun kepada Allah hanyalah ulama' <----Dalam minggu ni 2 kali ana mendengar ucapan yang sama. Mula2 di kuliyyah surau An-nur ahad ari tu oleh Dr Zulkiflee Ahmad al- Bakri. Dan kali ni dr Ustaz Sayuti. Untuk menjadi yang ulama tentunya ia berkait dengan ilmu. Dan ilmu berkaitkan dengan amal. perkara ini la yang dibahaskan apakah yang lebih dahulu. ilmu,amal atau iman? tapi yang kita tahu iman dan amal takkan bertambah tanpa pertambahan ilmu. jadi pembinaan generasi mengkaji Al-Quran perlu kerana dari situ mulanya khazanah ilmu. rata-rata antara kita membaca Al-Quran, bukan memahami apatah mengkaji. Berlumba mengkhatam Al-Quran tanpa sempat meneliti ayat2 Allah. Kerana itu generasi kita makin goyah. tak perlu serangan bersenjata. serangan minda saja tak mampu kita tangkis lagi. Ilmu+Amal=Iman



Iman...
Bila berat badan turun atau naik kita mula memberi perhatian. hampir setiap hari naik ke mesin penimbang untuk periksa berat badan. bagi yg nak menambah berat badan mcm ana ni, :) mula la sibuk memikirkan mkn, yang nak kurangkan berat badan fikirkan menu diet. dan kita pun melakar jadual pemakanan harian. Arghhh...kita selalu begitu dgn menda yang wujud secara zahir. Cepat kita ambil perhatian. tapi kalo soal Iman yang tak npk dan tak dapat nak ditimbangkan makanya kita tak ambil tahu. Iman bertambah ke berkurang ke tak perasan pun. aduh!

jom sama2 kita concern kat iman melebihi yang yg kita npk. kalo bisa kita buat jadual
" Vitamin Hati". Kita rangka cara-cara nak menambahkan iman. semoga kita tergolong dalam golongan org gerun hatinya apabila mendengar ayat-ayat Allah. Ameen.

Saturday, May 15, 2010

Salam...bersalaman...


Ana terbaca kat satu web tu, ttg arikel ni…best jgk untuk dikongsi. Bukan apa dalam bab salam ni kebanyakan kita masih suka mengikut adat budaya berbanding hukum. Dah menjadi budaya kita orang Melayu menyalami orang yang lebih tua dan berpangkat pakcik-makcik. Tak perlu lagi bercerita salam antara rakan-rakan di luar. Dalam keluarga sendiri pun batasan salam tidak diambil kira. Yang penting yang muda mesti menyalami yang lebih tua. Tak kira la lelaki atau perempuan. Biras ke , sepupu ke, adik angkat ke…suma nak salam. Ok kita baca dulu apa kisah ni…

Bermulalah episod yang tidak ingin kita lihat......
 
Saya dengan segera memberi isyarat, menengkap tapak tangan ke dada saya, sedikit menundukkan kepala seperti memohon maaf, sambil tersenyum mengatakan ,  
"Sorry, I don't shake hand with woman"   
Tiba-tiba wanita yang begitu ramah  dan ceria tadi , berubah  menjadi marah, dengan nada suara yang agak tinggi,
 "I' ve same problem in Afghanistan, you muslim man don't respect  woman. Dia tak mau bersalam dengan saya, tengok makcik, saya marah dengan orang macamni" 
Boleh pula dia berbahasa Melayu. Lalu dia tanya apa saya buat di sini dan dari mana asal saya. Saya katakan saya Ngo dari Malaysia,  dia mungkin tak selesa dengan 
jawapan tu sebab confirm saya orang luar, 
"and acording to Islam we dont shake hand with opposite sex"   sambung saya. 
"I'm antrapologist, study for Far East,(no wonder la dia boleh berbahsa Melayu) I study Islam, and culture of Muslims, and most of them shakes hand with me, I don't thing you re  right !", 
katanya tak puas hati...
"If you had studied Islam, then it's easy for me to explain. You know, Prophet Muhammad don't even touch any women except his wives."  Tiba-tiba kawan lelaki bersebelahan dengannya menyampok, " The Prophet did'nt shake hand with women ?"  "Yes" jawab saya singkat."Then what's the reason ?" Tanyanya dengan nada lembut, nak tahu,mungkin ikhlas. Saya katakan Islam menghormati dan memandang tinggi nilai seseorang individu, Kami menghormati wanita dengan menjaga haknya. Kalau di barat anda mungkin boleh berpegang sholder to shoulder dengan mana-mana kawan atau teman wanita, boleh shake hand sebagai permulaan. Islam meletakkan had untuk memelihara nilai mulia ini. Namun jika wanita itu adalah ibu, saudara kandung, atau isteri anda, Islam membenarkan. Inilah peraturan yang Allah tetapkan. " Actually that rules are  not been applied here !" Celah wanita Eropah tadi, tidak puas hati.Mungkin dia rasa dia dimalukan, depan orang ramai dan kawannya.   
 "You can ask the people here about the rules and what do they practice" saya mencabarnya.
Dengan ringkas dia menjawab dalam bahasa Inggeris,  
" Mestilah orang disini akan katakan mereka tidak bersalaman lelaki dengan perempuan di depan awak" Saya katakan 
"saya akan beredar dari sini, dan selepas itu awak boleh tanyakan. Saya pasti jawapannya masih menyebelahi saya. " 
balas saya dengan yakin.   Dia tak puas hati, dia segera panggil 2 wanita tempatan yang ada di situ dan bertanya.. Anda tahu apa soalannya ?...
"Makcik, kalau orang alim atau kiyyai datang ziarah ditempat ni, selalunya dia bersalam tak dengan orang perempuan ?" 
Tanyanya dalam bahasa Melayu. Soalannya menunjukkan kefahamannya tentang perlaksanaan hukum dan otoriti... Dalam hati saya berdoa, semuga Allah bukakan pintu hatinya, bairlah Kiyyai yang datang ke sini juga, mereka yang menjaga hukum Allah. Takut kiyyay yang berada atau datang kesini adalah terdiri dari mereka yang menjadi pak turut. Wanita tempatan tadi menjadi kaku, ramai orang dah mula mengerumuni perbincangan kami. Bulatan manusia di keliling kami makin besar.
"Kami biasanya bila bersalaman, akan lapikkan kain di tangan" dengan lembut tercetus kalimah dari bibir wanita tua tadi.. Alhamdulillah, detik hati saya.  Sambil senyum dengan ikhlas, saya bersuara,
 " That's what they usually do. And the Kiyyay usually not the first person to give their hand. Hope you will understand what I did. We do that because we respect you,women."  
Dia masih tak puas hati dan berkeras, katanya kita orang Islam tidak menghormati dan tidak memberi kebebasan kepada orang bukan Islam. Banyak hak mereka seperti persamaan dan kebebasan kaum wanita terabai. Kata saya nilai yang kami pakai, untuk tidak bersalaman dengan berlainan jantina adalah nilai kami, orang Islam, saya rasa kamu  perlu menghormati hak kami, seperti hak kami untuk memakai skaf bila keluar rumah. Lalu beliau menyanggah,
"Ini adalah kebebasan, kami juga bebas untuk bersalam, ini hak asasi manusia ! Kamu tak boleh cegah kami."
 "Maafkan saya, bila kamu bercakap tentang diri  kamu di sini, di negara orang-orang Islam,  kamu meminta hak, dan kebebasan asasi, kamu minta persamaan. Apa yang saya minta dari kamu bukanlah persamaan tetapi menghormati hak kami, nilai-nilai kami. Kalau betul kamu (di Eropah) perjuangkan hak dan persamaan, kenapa mesti kamu bezakan kami yang datang dari negara ketiga dari segi penggunaan visa dan hak bergerak di negara -negara barat. Tidakkah itu menyekat kebebasan ? Tidakkah itu menidakkan persamaan 
yang kamu suarakan Tapi itu bukan persoalannya, sebab kami  menghormati ketetapan dan nilai kamu. Kami tak pernah pertikaikan perbezaan dan hak penggunaan visa untuk masuk ke negara anda sebab itu adalah hak anda. Begitulah juga,  hormati nilai-nilai kami !! "
 
  Panjang syarah saya kalini. Dia agak terdiam seketika, tidak dapat menjawab. Namun beliau beralih kepada topik lain, antaranya beliau mengatakan Islam dulu (bukan sekarang) lebih menindas wanita... dan topik lain.  Disebabkan suasana yang kurang kondusif, saya menutup perbualan itu dengan beredar dan  meneruskan kerja-kerja saya..Apa yang saya nak bawakan di sini adalah - Adakah salah, kita meminta hak melaksanakan hukum Allah keatas diri kita. 
 
 
Ok itu kisah yang ana petik dari sebuah website. Kenapa muncul salah faham dari kaum bukan Islam? Rasanya berpunca dari kita juga. Kita yang tak betul2 mengamalkan. Ada yang bersalam. Ada yang tetap berpegang pada hukum. Jd itulah yang mebuat mereka kaum bkn Islam boleh mepertikaikan.
 
Jadi hukum bersalam itu haram…seboleh2nya dengan berlapik pun dielakkan melainkan darurat.
 
Daripada Abdullah bin Amru bin Al-Ash ra bahawasanya Rasullullah saw tidak pernah menyalami perempuan-perempuan di dalam bai'at(Riwayat Ahmad)
 
Menurut ulama-ulama Hadis seperti Ahmad,Humaidi Bukhari,Tirmidzi dan lain-lainnya,hadis tersebut di atas adalah hadis yang baik(hasan) sanadnya oleh kerana itu boleh di pakai untuk berhujah atau di jadikan dalil.
 
Dari Mu'qil bin Yasar ra Rasullullah saw bersabda:"Seseorang di antara kamu di cucuk dengan jarum dari besi lebih baik baginya daripada menyentuh perempuan yang tidak halal untuknya")Riwayat Thabrani & Baihaqi).
 


Ini adalah ancaman yang amat keras bagi setiap lelaki yang berani menyentuh seorang perempuan yang tidak di halalkan atau perempuan yang bukan isterinya walaupun sekadar menyentuhnya tanpa di ikuti nafsu..Oleh itu bagaimanakah pendapat anda tentang bersalaman kepada perempuan ajnabiah?Al-Albani berkata:"Di dalam hadis ada ancaman yang keras bagi siapa yang menyentuh perempuan yang tidak halal baginya.Ini beerti ada dalil yang mengharamkan bersalaman tanpa ragu-ragu lagi.Namun demikian pada zaman sekarang ini banyak orang-orang Islam bahkan di antara mereka ada kaum cerdik pandai yang mengingkari hal tersebut bahkan mereka mencari alasan-alasan yang dapat menghalalkannya.Perkara ini di anggap REMEH TEMEH..
 
 
    

Thursday, May 13, 2010

Masalah itu bermula dari yang salah...

Sewaktu sedang bekerja tapi taklah sibuk sangat...

opismate : Eh awak takde YM ke?

anak 1 : ada.
opismate : abis nape tak buka?
anak 1 : taknaklah nanti sy leka. lagipun kat rumah ada internet, chat kat rumah jelah.
opismate mengangguk2.

Bila p
ulang...

anak 1 : mama, boleh tak kalau kita pakai internet kat ofis untuk kegunaan peribadi?

mama : peribadi yang macammana?

anak 1 : yelah macam nak antar email ke, nak main YM ke, nak cari maklumat untuk diri sendiri ke....

anak 2 : boleh la kak...suma orang buat camtu.


mama : tak..tak boleh. Biar pun ramai orang buat tapi blm tentu boleh. Dah minta izin ke dengan majikan? kalau dia izin baru boleh. ingat tak kisah Umar Abdul Aziz yang menyediakan 2 lilin di bilik kerj
anya. Satu untuk urusan kerja satu lagi untuk hal peribadi. Dia begitu teliti, bimbang terguna hak orang lain. Sebab semua tu akan dipertanggungjawabkan nanti di akhirat.

Di opis esoknya...


Si anak membuka kembali buku polisi kerja yang didapati masa mula2 masuk kerja dulu...Arghh...buku yang paling malas nak di baca. bila dapat tersimpan je kat laci meja. Akhirnya dia terjumpa yang dicari....Penyalahgunaan Kemudahan Syarikat. Alamak!

Lalu dia mencari kawan2nya untuk dirujuk. Kata kakak bahagian HR,

"boleh guna untuk hal-hal gitu, yang tak boleh buat bisnes dalam internet"

Dia mengangguk2. Tapi ye ke? Lalu dia bertanya lagi pada rakan sekerja yang senior

" takpe, kita tanya pakar IT syarikat ni...dia yang control suma ni" rakan itu mencadangkan.

Si anak itu pegi kepada pakar IT yang disebut dan bertanya. sambil tergelak si pakar memberitahu

"boleh laa,
yang tak bolehnya facebook, blog, suma tu...yang mana diblock masuk itu yang tak diizinkan.yang lain suma boleh...ada lagi nak tanya?"

"takde...cuma saya takut tersalah guna je".




Fikir-fikir la...mungkin nampak remeh. tapi segalanya perlu di ambil perhatian. jika tersilap guna gaji yang kita dapat mungkin kurang berkat. lalu cepat aje gaji tu lesap...ish..setengah orang gaji yg lebih kecik mampu pulak menyimpan, bersedekah, beli keperluan...bukan saja internet tapi segala apa yang sepatutnya milik company perlulah kita berhati2. Telefon pejabat ke, kereta pejabat ke pernah tak kita guna untuk peribadi? Dari situ la bermulanya masalah.


Cara Hawa nak Bantu Adam


“ Kalau persahabatan dengan lelaki itu akan mendatangkan fitnah, apa salahnya dielakkan atau dikurangkan. Bukan bermakna diputuskan terus,” lebih kurang begitulah pendapat Nadh adik angkat, merangkap sahabat juga kaunselor part time ana.

Ana akur. Wanita memang akan menjadi punca fitnah. Sewajarnya kami kaum wanita menjaga segala pintu2 yang akan mendatangkan fitnah kepada kaum lelaki

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mengatakan,

مَا تَرَكْتُ بَعْدِى فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنَ النِّسَاءِ

“Tidaklah kutinggalkan suatu ujian yang lebih berat bagi laki-laki melebihi wanita” (HR Bukhari no 4808 dan Muslim no 2740 dari Usamah bin Zaid).

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda,

فَإِنَّ أَوَّلَ فِتْنَةِ بَنِى إِسْرَائِيلَ كَانَتْ فِى النِّسَاءِ

“Sesungguhnya awal kebinasaan Bani Israil adalah disebabkan masalah wanita” (HR Muslim no 7124 dari Abu Sa’id Al Khudry).

Sesetengah muslimah begitu menjaga batasan pergaulan, adab berbicara, dan kesempurnaan aurat dengan kaum lelaki ajnabi hanya ketika masih bujang, selepas kahwin atau makin bertambah usia makin goyah pula. Ana tak nafikan ketika usia muda dan masih bujang lebih mudah fitnah akan terjadi…

Pengalaman sendiri, dalam usaha kita menjaga batas pergaualan dan hati masih lagi ada fitnah yang datang…begitulah rancaknya syaitan mempergunakan wanita sebagai senjatanya untuk melemahkan lelaki. Jagalah ia duhai an-nisa’ kerana syaitan yang berada disegenap salur darah ini hanya menanti untuk meniupkan api fitnah. Bila terjadi fitnah bukan kita saja yang susah. Ia boleh jadi melibatkan orang yang ketiga, pepecahan rumahtangga, hilang kerjaya…macam2 boleh jadi.


Hukum asal pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi (sah nikah) adalah haram. Ia turut disokong oleh kaedah Fiqh iaitu Sadd al-Zari’ah (menutup pintu-pintu fitnah). Kaedah Fiqh iaitu al-Asl fi al-Asyia’ al-Ibahah (Asal kepada sesuatu ialah harus) tidak dapat digunakan untuk menyatakan hukum asal adalah harus kerana nas-nas yang dikemukakan tadi secara tidak langsung telah mengandungi unsur larangan berlakunya pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi (sah kahwin). Namun begitu, walaupun hukum asalnya adalah haram, dalam situasi dan keadaan tertentu hukum tersebut boleh berubah menjadi harus tetapi masih terikat dengan peraturan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh syariat. Keadaan dan situ

asi yang dimaksudkan ialah darurah, hajat (keperluan), maslahah syarie dan kebiasaan adat setempat.


Batasan pergaulan antara lelaki dan wanita yang diharuskan tetapi masih terikat dengan peraturan syariat ialah:

1. Kerana darurat

Contoh: Seorang perempuan bersendirian dalam perjalanan yang mungkin mendedahkannya kepada bahaya. Keadaan ini membolehkan seorang lelaki ajnabi bersamanya dengan sekadar untuk membantu dan melindunginya daripada bahaya tanpa ada tujuan lain.

2. Kera

na Keperluan / kemaslahatan

Pergaulan antara lelaki dan wanita kerana hajat atau keperluan syarie dibolehkan. Antaranya pergaulan bertujuan mengurus muamalah maliyah (urusan harta ) seperti jual beli, pergaulan kerana bekerja, pergaulan kerana menjadi saksi dan juga pergaulan kerana berada dalam satu kenderaan awam bertujuan syarie, bukan untuk melakukan maksiat seperti keluar untuk ke tempat kerja, ziarah keluarga dan sebagainya serta kerana belajar. Tetapi pengasingan tempat belajar adalah lebih baik berdasarkan kaedah sadd al-zari’ah (menutup pintu-pintu fitnah).

3. Kerana mengikut adat dan kebiasaan dalam majlis-majlis.

Pergaul

an antara lelaki dan wanita dalam majlis seperti kenduri dan sebagainya. Tetapi lebih baik jika dapat diasingkan antara lelaki dan wanita ketika makan dan lain-lainnya supaya menutup pintu-pintu fitnah (sadd al-zari’ah).

Antara peraturan syariah yang mesti diikuti bagi mengharuskan pergaulan dalam keadaan-keadaan tertentu yang dinyatakan di atas ialah:


1. Menundukkan Pandangan


Firman Allah SWT di dalam surah an- Nur, ayat 30 dan 31. Maksudnya:
“Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.”
“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan
memelihara kehormatan mereka”.



2. Menutup Aurat;


Firman Allah SWT di dalam surah an-Nur, ayat 31. Maksudnya:
“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan t
udung kepala mereka”.
Maksud “kecuali yang zahir daripadanya” ialah sesuatu yang pada adat atau kebiasaannya dapat dilihat dan sukar untuk disembunyikan termasuk baju luar, muka, dua tapak tangan dan perhiasan seperti cincin dan gelang tangan. Perhiasan di rambut dan di kepala adalah haram dan termasuk dalam kategori aurat wanita.



3. Tidak berdua-duaan Antara Lelaki Dan Perempuan


Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda:


“Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita

kecuali bersama mahramnya”.(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi orang ketiganya.

(Hadis Riwayat Ahmad dan Tirmidzi)



4. Tidak Melunakkan Ucapan

Wanita dilarang melunakkan ucapannya ketika berbicara selain kepada suaminya. Firman ALLAH SWT di dalam surah al-Ahzab, ayat 32, maksudnya:


Wahai isteri-isteri Nabi! Kamu semua bukanlah seperti mana perempuan-perempuan yang lain jika kamu tetap bertaqwa. Janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan b
uruk kepada kamu), dan sebaliknya, berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).


Imam Ibnu Kathir mantafsirkan ayat di atas dengan menyatakan bahawa ianya adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh Allah kepada para isteri Rasulullah SAW dan juga kepada para wanita mukminah iaitu hendaklah berbicara dengan orang lain (lelaki) tanpa suara merdu iaitu janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain seba
gaimana dia berbicara dengan suaminya.




5. Tidak Bersentuhan Antara Lelaki dan Wanita Ajnabi (Sah Kahwin)

Dalam pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi (sah kahwin), tidak dibenarkan berlaku sentuh menyentuh, pegang memegang, cuit mencuit dan seumpamanya walaupun dalam keadaan bergurau dan hubungan yang rapat termasuk bertunang.

Dari Maqil bin Yasar r.a., Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Sekiranya ditikam di kepala seseorang kamu dengan sebatang besi adalah lebih baik baginya dari menyentuh kulit wanita yang tidak halal untuk disentuh.” (Hadis Riwayat Baihaqi) .

Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: Sesungguhnya Allah menetapkan untuk anak adam bahagiannya dari zina, yang pasti akan mengenainya. Zina mata dengan memandang, zina lisan dengan berbicara, sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-angan, lalu faraj yang akan membenarkan atau mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat Imam Bukhari, Muslim dan Abu Daud).

Last sekali, jangan takut jika ada yang mengata kamu ni kolot, ortodoks, kampungan hanya kerana kita menjaga apa yang Islam minta. Kita jaga agama Allah, Allah akan jaga kita, insyaAllah. Pandangan Allah itu lebih penting berbanding pandangan manusia.

Monday, May 10, 2010

Malaysia kepupusan lelaki berkualiti....



Selepas menonton ujibakat program 'imam muda' kat Pusat Islam ari tu, ana makin menyedari lelaki yang berkualiti semakin berkurangan. Ujian di stage 1, peserta diuji dengan bacaan Al-fatihah. Tapi dari sejumlah peserta yang hadir cuma beberapa orang sahaja yang lulus penuh. Ada yang kurang mantap dari segi tajwid, makhraj, dan ada yang mmg masih samar2 bacaannya.

Rasulullah saw jika ingin memilih tentera perang tentula yang rajin bertahajud. Tapi pemuda kini? masing2 sibuk mengasah suara supaya sedap menyanyi dari membetulkan bacaan Quran.

Ana pernah mencabar 2 orang YDP Badan Dakwah tempat ana mengajar dulu untuk menjadi lelaki yang berkualiti. mungkinkah akan disahut?


Ciri2 lelaki berkualiti mengikut piawaian ana sendiri (suka2 je nak buat piawai, ish3)

  1. Berkepimpinan
  2. Bercinta selepas kawin sahaja(maksudnya pandai jaga diri dr ujian berunsur perempuan, selalunya mesti nak bercouple jgk, ish3)
  3. Berilmu(ilmu agama dan lain2)
  4. Beramal (berpegang dengan ilmu. Amalkan bila da ada ilmu bkn wat tak tahu)
  5. Beriman
  6. Bertaqwa (takutkan Allah walau di mana berada)
  7. Berakhlak mulia
Kalau mummy 5B , ana dah jadi 7B lak...tapi bukan bermakna ana ni bagus nak bg piawaian camni sekali. cumanya ana rasa lelaki perlu semua ni sebab mereka adalah pemimpin. Iya la kalo tak camner nanti nak didik anak2. dahla anak2 aman siber ni mencabar je dorang punya laluan.

Harap kaum adam taklah marah dengan komen ana. Iyalah jika adam bengkok sape yang nak betulkan hawa yang lagi senang bengkok ni?kan?





Sunday, May 9, 2010

ana suka jadi guru, tapi....













Bila ana berhenti mengajar dr sekolah abim,
ana amat rindukan kerjaya guru...kalo ada masa ana duduk di tangga rumah ana sebab dr situ ana dpt lihat sekolah abim. dapat lihat pelajar2nya...rindu sgt...

Bila ana berhenti mengajar dr sekolah abim,
Ana amat rindukan tarbiyyah yang ana sama2 lakukan dengan Badan Dakwah dan Rohani.
Ana rindu pelajar2 yang adakala kerana mereka ana mendapat teguran Allah.


Bila ana berhenti mengajar dr sekolah abim,
ana cuba mencari kerja lain. ana cuba mohon sbg guru GSTT, ana mohon KPLI...tapi suma hampa. ana kecewa...

Bila ana berhenti dr sekolah abim,
Ana masih lagi kecewa...kerana ana minat sgt mengajar, ana suka bila byk masa ana luangkan dengan pelajar2. Ana rasa akrab dengan remaja yang masih memilih jalan hidup.

Ana selalu terfikir kenapa ana yang betul2 mahu menjadi guru tidak direzekikan menjadi guru. bila ada guru yang menjalankan tugas sambil lewa dalam mendidik ana jadi geram..

tapi...akhirnya ana sedar...ana belum layak jadi guru. belum layak..Allah telah menunjukkan hikmahnya kenapa ana tidak menjadi guru....

Sesungguhnya Allah akan memberi apa yang kamu perlu
bukan apa yang kamu mahu...